fbpx

Θέλεις να ωφελείσαι για πολύ καιρό από τα ευεργετικά συστατικά του ελαιολάδου? Αποθήκευσέ το και διατήρησέ το σωστά!

Γνωρίζετε ότι το ελαιόλαδο ως εξαιρετικά παρθένο εσωκλείει πολλά ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε ορισμένες φορές είναι ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο τρόφιμο και ενώ δεν φαίνεται οπτικά η αλλοίωσή του, με μία «κακή» διατήρηση στο σπίτι μας, αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά του, και υποβαθμίζεται η ποιότητά του και τελικά δεν ευεργετούμαστε από τα θρεπτικά συστατικά του.

Η υποβάθμιση αυτή μπορεί να προκληθεί από τις συνθήκες του περιβάλλοντος που επικρατούν στον χώρο που κρατάμε το ελαιόλαδό μας.

Μία ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου μπορεί να προκληθεί από την υγρασία της ατμόσφαιρας, στον χώρο που αποθηκεύουμε το ελαιόλαδό μας

Αυτή είναι και η πιο γνωστή αλλοίωση σε όλους μας αφού είναι γνωστή ως «υψηλή οξύτητα». Πράγματι, το ελαιόλαδο όταν βρεθεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας τότε μπορεί να απορροφήσει το νερό (Η2Ο) και τα τριγλυκερίδια να διασπαστούν σε ελεύθερα οξέα που ανεβάζουν την οξύτητα και υποβαθμίζουν την ποιότητά του.

Για να αποφύγουμε την δημιουργία υψηλής οξύτητας στο ελαιόλαδό μας πρέπει να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδό μας σε χώρο χωρίς υγρασία (π.χ. μακριά από σωλήνες νερού)

Μία 2η ποιοτική υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί από το οξυγόνο (Ο2) που βρίσκεται στον αέρα.

Όταν το ελαιόλαδο μας έρχεται σε επαφή για πολύ χρόνο με τον αέρα, έχει την ιδιότητα να απορροφά το οξυγόνο του αέρα και να «οξειδώνεται». Αυτό σημαίνει ότι τα αρχικά συστατικά του μετατρέπονται σταδιακά σε υπεροξείδια και υδρο-υπεροξείδια και στην συνέχεια σε διάφορες άλλες χημικές ενώσεις με έντονα δυσάρεστη οσμή και γεύση. Τότε λέμε ότι έχει γίνει η «τάγγιση» του ελαίου, και χρησιμοποιούμε και τον όρο «γεύση και άρωμα ταγγό».

Μπορείτε να αποφύγετε την τάγγιση του ελαιολάδου σας αν κάνετε τα παρακάτω 4 πολύ απλά και εύκολα βήματα:

  • Αποθηκεύστε το σε κλειστό χώρο στο σπίτι σας και όχι σε εξωτερικό (βεράντες, μπαλκόνια κλπ)
  • Μετά από κάθε χρήση, να κλείνετε ερμητικά κλειστά τον περιέκτη του είτε αυτός είναι γυάλινη φιάλη, είτε πλαστική, είτε δοχείο λευκοσιδήρου
  • Εάν έχετε μεταγγίσει το ελαιόλαδο σε κάποια δική σας φιάλη, τότε φροντίστε αυτή να έχει κατά προτίμηση βιδωτό πώμα αλλά σίγουρα το καπάκι ή το πώμα να κλείνει ερμητικά.
  • Η φιάλη ή το δοχείο που το κρατάτε να μην έχει πολύ αέρα. Δηλαδή, εάν το ελαιόλαδο τείνει προς να καταναλωθεί καλό είναι να το μεταγγίζετε σε μικρότερη φιάλη ώστε να πληρεί το μεγαλύτερο μέρος της φιάλης και να μην μένει πολύς χώρος για τον αέρα.

Μία 3η ποιοτική υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί από το φως και την θερμότητα.

Το ελαιόλαδο είναι επίσης πολύ ευαίσθητο στο φως και στην θερμότητα. Το φως του ήλιου, κάθε μορφή φωτεινής ακτινοβολίας αλλά και η θερμότητα δρουν καταλυτικά, δηλαδή βοηθουν και συμβάλλουν σε διάφορες χημικές αντιδράσεις αυτού. Αποτέλεσμα είναι να αλλοιώνονται τα φυσικά τριγλυκερίδια του ελαιολάδου μας και να δημιουργούνται χημικές ενώσεις που δεν υπήρχαν αρχικά και φυσικά στο ελαιόλαδό μας. Οι ενώσεις αυτές (συζυγή πολυένια) μπορεί αρχικά να μην είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας αλλά αποτελούν την βάση για να αναπτυχθούν μελλοντικά τοξικές χημικές ουσίες.

Μπορείτε να διατηρήσετε ανέπαφα τα αρχικά και φυσικά τριγλυκερίδια του ελαιολάδου σας ακολουθώντας τις παρακάτω 4 εύκολες οδηγίες:

  • Αποθηκεύστε το ελαιόλαδό σας (φιάλες, δοχεία λευκοσιδήρου ειδικά για τρόφιιμα κλπ) σε σκοτεινό σημείο του σπιτιού (κλειστό ντουλάπι, αποθήκη κλπ)
  • Οι φιάλες που το κρατάτε θα πρέπει να είναι σκούρες (όσο πιο σκούρα γίνεται!). Εάν το έχετε αγοράσει σε ανοιχτόχρωμη φιάλη καλό θα είναι να το μεταγγίσετε άμεσα σε μία σκούρα φιάλη δική σας.
  • Φροντίστε ώστε τα δοχεία ή τις φιάλες του ελαιολάδου ακόμα και στον εσωτερικό χώρο που θα τα έχετε να μην τα χτυπάει ο ήλιος.
  • Η θερμοκρασία που θα πρέπει να έχει ο χώρος θα πρέπει να είναι μέχρι 20oC.

Τέλος, ποιοτική υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί και από τις έντονες δυσάρεστες μυρωδιές.

Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να απορροφά και οσμές από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Έτσι, εάν φυλάσσεται σε χώρο με έντονες δυσάρεστες οσμές, μετά από λίγο καιρό θα αλλοιωθεί η αρχική ευωδία του φρεσκοκομμένου χορταριού και θα αποπνέει μόνο δυσάρεστες οσμές. Για να αποφύγουμε το παραπάνω να συμβεί, θα πρέπει απλά να το φυλάσσουμε σε χώρους καθαρούς και μακριά από κάδους σκουπιδιών ή άλλων υλικών όπως βενζίνη, φωτιστικό πετρέλαιο κλπ. Ο χώρος αποθήκευσης του θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά και σχολαστικά.

Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το αγαπημένο σας ελαιόλαδο φρέσκο και θρεπτικό γιατί είναι κρίμα να έχετε επιλέξει και να έχετε αγοράσει ένα πολύ καλό ελαιόλαδο και αυτό να αλλοιωθεί από λάθος χειρισμούς και μη ορθή αποθήκευση στο σπίτι!

φιλικά,
Όλγα-Κλειώ