Η ιστορία μας

H ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ δημιούργησε το μοναδικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κλειώ», από την ποικιλία «Κουτσουρελιά-Πατρινή» από τους οικογενειακούς ελαιώνες, στο Βασιλικό Αχαϊας. Το «ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ» ονομάστηκε προς τιμήν της οικογενείας και του προ-προ-πάππου μας Γεωργίου Γρηγορόπουλου που έφερε το παρατσούκλι: «Κοντογιώργης». Ως γνωστόν, η χρήση δεύτερου, πρόσθετου ονόματος πέραν του επίσημου επωνύμου, συνηθιζόταν πολύ στα ελληνικά χωριά τα περασμένα χρόνια για λόγους διάκρισης των συγγενών, που έφεραν το ίδιο όνομα και επώνυμο αλλά ανήκαν σε διαφορετικό «κλαδί» του γενεαλογικού δέντρου. Ο παππούς «Κοντογιώργης» μας μετέδωσε την αγάπη του για την γη και τα δέντρα της, «τα παιδιά της», τα οποία φρόντιζε και νοιαζόταν σαν να ήταν δικά του παιδιά, μας δίδαξε την τέχνη να τα περιποιούμαστε αλλά και την σύνεση να τα «ακούμε», αρχές τις οποίες υιοθετούμε και πρεσβεύουμε και εμείς σήμερα.

Οι ελαιώνες της οικογένειας αποτελούν κληρονομιά για έξι γενιές, και χρονολογούνται από το 1800. Στο χωριό Βασιλικό Αχαΐας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία: «Παλιοχώρι», η οικογένεια καλλιεργεί τη μοναδική ποικιλία ελιάς «Κουτσουρελιά-Πατρινή», μια ποικιλία που απαιτεί υψηλή υγρασία και καλή ποιότητα εδάφους. Αυτή η ποικιλία ελαιόκαρπου παράγει ένα Μονοποικιλιακό, εξαιρετικό ελαιόλαδο, με ιδιαίτερη γεύση, βαθυπράσινο χρώμα, έντονο άρωμα φρούτων και υψηλή θρεπτική αξία.

Η ονομασία “Κλειώ”.

Το όνομα του ελαιολάδου «Κλειώ» έχει ετυμολογική προέλευση από την αρχαία ελληνική λέξη «κλέος» που σημαίνει «δόξα». Η έννοια του κλέους συνδυάζεται και με την έννοιες της αριστείας και της υστεροφημίας.

Το κλέος (δόξα) στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική αξία, τόσο για τους αθλητές που αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς αγώνες και πάλευαν για να αποκτήσουν το «κλέος» όσο και για τους Αρχαίους Έλληνες ήρωες πολεμιστές που οι επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης τους εξασφάλιζαν το αιώνιο κλέος και υστεροφημία στις επόμενες γενιές.

Όλοι επιθυμούσαν να γίνουν «ευκλεείς» δηλαδή φημισμένοι, να απολαύσουν τον έπαινο.

Συγγενές είναι το ρήμα «κλύω» που σημαίνει ακούω, αφηγούμαι ή κάνω γνωστό κάτι, ενώ παράγωγο

είναι και το ρήμα «Κλείω», που σημαίνει «Δοξάζω», «Λαμπρύνω», «Εγκωμιάζω».

Η μούσα Κλειώ.

Στην ελληνική μυθολογία η Κλειώ ήταν μία εκ των 9 Μουσών, ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Τα αδέρφια της ήταν: η Μελπομένη, η Ουρανία, η Ευτέρπη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολύμνια, η Θάλεια και η Καλλιόπη. Ως μούσα της ιστορίας η Κλειώ, διαλαλούσε και μετέφερε τα γεγονότα από γενιά σε γενιά ώστε να μεταφερθεί και να διατηρηθεί η αλήθεια των πράξεων και των λόγων. Παρέδιδε στις νεότερες γενιές την ροή αλλά και την χρονική τάξη των πραγμάτων ακέραιη, τιμώντας έτσι τους ήρωες προγόνους, την πατρίδα αλλά και τις αρχέγονες ηθικές αξίες.

Το όραμά μας.

Ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα της μούσας «Κλειούς», η ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ έχει σαν όραμα της να παράγει και να προσφέρει ένα μοναδικό, αγνό, ελληνικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ελάχιστη επεξεργασία και ανθρώπινη παρέμβαση, απαλλαγμένο από τεχνητά πρόσθετα, ώστε να προσφέρει ενέργεια, θρεπτική αξία, ευεξία και μακροζωία σε όλους.

Προκειμένου να παραδώσουμε όπως υποσχεθήκαμε την ανώτερη ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου Κλειώ, το Κτήμα Κοντογιώργη φροντίζει ιδιαίτερα όλα τα βασικά σημεία που καθορίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου: καλλιέργεια, κλάδεμα, παρακολούθηση και φροντίδα του εδάφους, πότισμα, οικολογική αντιμετώπιση ασθενειών, συγκομιδή, ελαιοποίηση, φιλτράρισμα, αποθήκευση και εμφιάλωση, μεταφορά και διάθεση.

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κλειώ» μεταφέρει την ελληνική παράδοση παραγωγής ελαιολάδου από γενιά σε γενιά, φωτίζει και δοξάζει τον Ελληνισμό, την ελληνική παράδοση, υμνεί την αγνότητα και την αυθεντικότητα και εγγυάται την Ποιότητα μέχρι την Αιωνιότητα.