ΜΑΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Είμαι ο Μάριος, γέννημα – θρέμμα Πατρών Αχαΐας με καταγωγή από το Βασιλικό Αχαΐας (παλαιότερα Μπρακουμάδι), ένα πανέμορφο χωριό του Δήμου Ερυμάνθου, που βρίσκεται στην δυτική Αχαΐα.

Μεγάλωσα στην Πάτρα αλλά και στο χωριό όπου για εμάς τα παιδιά ήταν χώρος χαράς, ξενοιασιάς, παιχνιδιού, αλλά και έντονων δραστηριοτήτων στην αγροτική ζωή του χωριού, και γι’ αυτό διατηρώ έντονες τις μνήμες από τις αγροτικές εργασίες των γονιών μου και των παππούδων μου εκείνα τα χρόνια

Η ελληνική ύπαιθρος είναι μαγική! Προσφέρει αρώματα, χρώματα και γεύσεις στο κάθε τι που παράγει. Θεωρώ το εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που γνώρισα και γεύτηκα ως παιδί αυτά τα δώρα της ελληνικής υπαίθρου και χαίρομαι που διατηρώ ζωντανές αυτές τις μνήμες.

Τι να πρωτοθυμηθώ…

Θυμάμαι τον πατέρα μου και τον παππού μου να μαζεύουν τις ελιές με το χέρι ή με το «τσουγκράνι» (χτένα), όπως το έλεγε η γιαγιά, να γεμίζουν τα σακιά από λινάτσα και να τις μεταφέρουν στο τοπικό ελαιοτριβείο. Η συγκομιδή κρατούσε μήνες. Και εμείς, σαν παιδιά βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε σε αυτό το δύσκολο αλλά όμορφο και παραγωγικό έργο. Το πρώτο λάδι μας το έδινε η γιαγιά πάνω σε φρέσκο ζυμωτό ψωμί με ζάχαρη για να «στυλωθούμε» και να δυναμώσουμε!.

Όλα τα φαγητά της γιαγιάς και της μητέρας μου είχαν πλούσιο άρωμα φρέσκου λαδιού (και μπόλικο… όπως συνηθίζεται σε όλη την Πελοπόννησο!). Τι να πω για τις ελιές, τις σκληρές πικάντικες πεντανόστιμες ελιές με την σωστή άλμη, το δικό μας σπιτικό ξύδι (μυστική συνταγή του παππού!) και φυσικά το φρέσκο λάδι μας!

Ευλογημένος τόπος έλεγε ο παππούς ο Γιώργης…τίποτα δεν μας έλειπε, η κάθε εποχή είχε τα δώρα της,

Όταν πλησίαζε το καλοκαίρι, το κτήμα έσφυζε από το άρωμα των ρόδων , τριαντάφυλλα παντού αρωματικά και πολύχρωμα! Έτσι, για να ομορφαίνει ο τόπος, τα σπίτια μας και η ζωή μας.

Άρωμα δυνατό, μεθυστικό που η γιαγιά το έβαζε στο σπίτι της, αλλά το πρόσθετε μυστικά και διακριτικά στα χειροποίητα σαπούνια της φτιαγμένα από το νερό της βροχής, την στάχτη από το τζάκι και αγνό παρθένο ελαιόλαδο! …

Εκεί, την ίδια εποχή, γέμιζαν τα δέντρα από καρπούς, οι συκιές φούσκωναν, οι καρυδιές μεγάλωναν και οι πορτοκαλιές βάραιναν! Πορτοκάλια – σαγκουίνια, κόβαμε και έτρεχε χυμός κατακόκκινος σαν αίμα!…απίστευτη γεύση! …

Η μητέρα μου μεράκι είχε για τα γλυκά, τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Όλα βέβαια από τους φρέσκους καρπούς των δέντρων της γης. Μαρμελάδα σύκο και πορτοκάλι, γλυκό σύκο και κυδώνι….κέικ και τάρτες με μαρμελάδα φράουλα.. …

Για δύναμη και ενέργεια όμως προτιμούσε να μας δίνει νόστιμο παραδοσιακό τραχανά και χυλοπίτες φτιαγμένες με ντόπιο γάλα, φρέσκα αυγά και πολλή αγάπη!.

Ο παππούς ο Γιώργης καλλιεργούσε φράουλες, λίγες για εμάς τα εγγόνια, θυμάμαι όταν έφτανε η σωστή τους ώρα, έκοβε απευθείας και μας έδινε; ήταν μικρές, κατακόκκινες, ζουμερές, όλο γλύκα και άρωμα!

Ο πατέρας μου, ο Γιάννης είχε πάθος με τις μέλισσες και τα μελίσσια, ένας τέλειος πολιτισμός έλεγε… μέλι ζωής…, έδινε σε φίλους και γνωστούς μέλι δικό του, άριστο, η διαδικασία ήταν απλή, όποιος ήθελε ερχόταν στο σπιτικό μας με το τενεκεδάκι του, και έπαιρνε μέλι απευθείας από τις κηρήθρες… με απλότητα, και πάντα με αγάπη. …

Όλα τα παραπάνω ήταν αγνά δώρα από την φύση, δοσμένα απλόχερα προς εμάς του ανθρώπους…

η απόλυτη τύχη και ευτυχία!

ΖΕΡΔΙΛΑ ΟΛΓΑ – ΚΛΕΙΩ

Είμαι η Όλγα-Κλειώ, σπούδασα την αγαπημένη μου επιστήμη της χημείας και αποφοίτησα από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκα στην Tεχνολογία Τροφίμων και στην Διασφάλιση Ποιότητας των τροφίμων αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Science) από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας.

Επαγγελματικά, ασχολήθηκα για περίπου 25 χρόνια με κλάδους συναφείς της επιστήμης της χημείας των τροφίμων, ξεκινώντας από την εφαρμογή Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας σε διάφορες εταιρείες τροφίμων κατά ISO 9000-1-2-3, ISO 14000 και HACCP. 

Εμπλούτισα την επαγγελματική μου εμπειρία ως Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής (CIA, Certified Internal Auditor) ελέγχοντας πολλές και ποικίλες επιχειρηματικές διαδικασίες, αξιολογώντας κινδύνους (business risks) και επιχειρησιακούς ελέγχους (business controls) και συνέχισα την καριέρα μου ως Πιστοποιημένος Project Manager (PMP, Project Manager Professional)  με την ανάπτυξη έργων (projects) σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον χώρο των τροφίμων.

Το μεγάλο ενδιαφέρον μου όμως πάντοτε εστιαζόταν στο υγιεινό τρόφιμο, στην υγιεινή διατροφή, και στην υγιεινή διαβίωση που προκύπτει από μία σωστή διατροφή.  Πάθος μου, τα ελληνικά τρόφιμα της πρότυπης μεσογειακής διατροφής, τα αγνά και όσο το λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα από την ελληνική γη που προσδίδουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και βοηθούν στην σωματική διάπλαση, υγεία και ευεξία. Στόχος μου, η ισορροπία μέσα από έναν σωστό τρόπο ζωής και διατροφής σε εμάς και τα παιδιά μας.

Οι ακαδημαϊκές μου γνώσεις αλλά και οι πολυδιάστατες επαγγελματικές μου εμπειρίες αποδείχτηκαν «χρυσή μαγιά» για την εκπλήρωση ενός προσωπικού στόχου:

την οργάνωση μιας επιχειρησιακής μονάδας παραγωγής και διάθεσης ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων ακολουθώντας με σεβασμό την ελληνική παράδοση, τις ορθές παραγωγικές πρακτικές, τους κανόνες διασφάλισης ποιότητας αλλά και τις προσωπικές μου αρχές και αξίες.

ΜΑΡΙΟΣ & ΟΛΓΑ – ΚΛΕΙΩ

Το κοινό όνειρό μας ήταν να ασχοληθούμε με κάτι αληθινό και αγνό, που να περικλείει μέσα του μόνο στοιχεία ποιότητας και αγνότητας της φύσης, αφήνοντας απ έξω καθετί συνθετικό, τεχνητό και ξένο προς την μητέρα φύση.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ασχολούμασταν σαν οικογένεια με τα προϊόντα αυτά, και τα παρήγαμε με αγάπη για εμάς, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Αποφασίσαμε πως ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου», να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να διαθέσουμε τα προϊόντα μας όχι μόνο στους δικούς μας ανθρώπους αλλά και σε άλλους, νέους φίλους μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι επιστημονικές μας γνώσεις σε συνδυασμό με την πρακτική εμπειρία χρόνων, μας ώθησε να δημιουργήσουμε, ένα Κτήμα Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Πιστεύοντας στο όραμά μας, και προς σεβασμό προς τους προγόνους μας, την ιστορία της οικογένειας, την ελληνική παράδοση και τις προσωπικές μας αρχές, δημιουργήσαμε το «ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ».