Η συγκομιδή μας ξεκινάει μέσα Οκτωβρίου και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου κάθε χρονιά.

Όλη η ομάδα στην «ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ» βρίσκεται στα κτήματα για το «λιομάζωμα».

Τοποθετούμε λινατσένια ελαιόπανα κάτω από τις ελιές. Οι ελιές μαζεύονται με ειδικά χτένια, προσεκτικά και χωρίς ραβδισμό ώστε να μην τραυματιστεί ο ελαιόκαρπος. Ειδική μέριμνα δίνεται από την ομάδα μας να μην πατηθούν οι ελιές με τα πόδια κατά την διάρκεια του μαζέματος καθώς αυτός είναι λόγος για να τραυματιστεί ο ελαιόκαρπος και να προκληθεί υδρόλυση των τριγλυκεριδίων και άρα αύξηση της οξύτητας του ελαιολάδου, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. 

Αφού μαζέψουμε τους καρπούς, προβαίνουμε στον καθαρισμό τους από φύλλα και κλαδιά με τα χέρια, έτσι ώστε να μην μείνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό κατά το άλεσμά τους. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα ελαττώματα «χώμα –άχυρο» στο άρωμα και στην γεύση του ελαιολάδου μας, τα οποία προκαλούνται όταν δεν απομακρύνονται επαρκώς κατά την έκθλιψη και την εξαγωγή.

Οι ελιές σακιάζονται πάντοτε σε καθαρά λινατσένια σακιά τα οποία επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό των καρπών μέχρι την επεξεργασία τους, ενώ προστατεύουν από υπερθέρμανση αλλά και ανάπτυξη μυκήτων και μικροοργανισμών.

Αυτά τα τοποθετούμε κάτω από σκιά δέντρου για να αποφευχθεί η θέρμανση των καρπών μέχρι να μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο.

Στην συνέχεια τα φορτώνουμε στα φορτηγά μας (στοίβαξη όχι πάνω από 3 σακιά) και τα μεταφέρουμε σε συνεργαζόμενο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο για να εκθλιφτούν την ίδια ημέρα (σε λιγότερο από 10 ώρες) ώστε να αποφύγουμε την ενεργοποίηση των υδρολυτικών ενζύμων και να πετύχουμε χαμηλή οξύτητα στο ελαιόλαδο