fbpx

Η «πιπεράδα» που αισθάνεσαι στον λαιμό όταν καταναλώνεις ελαιόλαδο δεν είναι κάτι κακό…

Πολλές φορές ακούω ανθρώπους γύρω μου να διαμαρτύρονται για την «πιπερώδη επίγευση» που αισθάνονται στον λαιμό όταν δοκιμάζουν ορισμένα ελαιόλαδα, κατατάσσοντας τα ως υποδεέστερα και αποκλείοντας τα από την διατροφή τους για τον λόγο αυτό.
Σας βεβαιώνω ότι η αντίληψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε ένα ελαιόλαδο που η γεύση του περιέχει μία «πιπερώδη γευστική χροιά» αλλά θα πρέπει να το αναζητούμε και τελικά να το επιλέγουμε για εμάς και την οικογένειά μας.

Η «πιπερώδη επίγευση» που αισθανόμαστε στο λαιμό δεν είναι «κάτι κακό», αλλά οφείλεται στις πολυφαινόλες, τις θαυματουργές, φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο.
Σήμερα έχουν απομονωθεί περισσότερες από 20 διαφορετικές πολυφαινόλες από διάφορα είδη και τύπους ελαιολάδων. Η ελαιοευρωπεϊνη, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη είναι οι πιο βασικές από αυτές τις ενώσεις.

Γιατί όμως αυτές οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές?

Η πρώτη (ελαιοευρωπεϊνη) σχηματίζεται φυσικά στον ελαιόκαρπο κατά την ωρίμανσή του στο δέντρο της ελιάς ενώ υδρολύεται (διασπάται δηλαδή με την βοήθεια του νερού) κατά την επεξεργασία του ελαιολάδου και παράγονται έτσι πρόσθετες ενώσεις (η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη), μέρος των οποίων παραμένει στο ελαιόλαδο και δεν απομακρύνεται με τα απόνερα του ελαιοτριβείου.
Αυτές οι ενώσεις είναι πανίσχυρα φυσικά αντιοξειδωτικά αρχικά για το ίδιο το ελαιόλαδο. Το προστατεύουν από την οξείδωση του (το τάγγισμα του) που προκαλείται από το οξυγόνο (του αέρα) και την ηλιακή ακτινοβολία.
Η οξείδωση είναι μία φυσιολογική διεργασία που συντελείται σε όλα τα στοιχεία και οργανισμούς της φύσης μέσω της πρόσληψης οξυγόνου. Πολύ καλό και παραστατικό παράδειγμα αποτελεί η οξείδωση του σιδήρου μετά από παρατεταμένη επαφή του με τον αέρα που δημιουργεί την γνωστή σε όλους μας «σκουριά». Πρόσληψη οξυγόνου όμως πραγματοποιείται και από τους ζωντανούς οργανισμούς για την διενέργεια βιολογικών καύσεων.
Κατά την διεργασία της οξείδωσης, (πρόσληψης οξυγόνου), δημιουργούνται οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ ασταθείς ενώσεις και για να σταθεροποιηθούν τείνουν να βρουν άλλες ενώσεις και μόρια για να ενωθούν. Έτσι, αυτές οι ελεύθερες ρίζες όταν βρουν «διαθέσιμες ενώσεις» όπως τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί που εισβάλουν στο σώμα μας, τα εξολοθρεύουν. Όταν αυτές επιτελέσουν το έργο τους τότε τα αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα του οργανισμού μας τις εξολοθρεύουν και επέρχεται μία βιολογική ισορροπία στην οργανισμό μας.

Μέχρι εδώ καλά…τι γίνεται όμως όταν εκτιθέμεθα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες όπως το άγχος, το κάπνισμα, οι ρύποι της ατμόσφαιρας, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άλλα? τότε στον οργανισμό μας παράγεται υπερπληθώρα ελευθέρων ριζών (το λεγόμενο οξειδωτικό stress) τις οποίες ο οργανισμός μας μόνος του, δεν μπορεί να εξουδετερώσει με κίνδυνο αυτές να παραμείνουν και να προκαλέσουν ζημιά σε διάφορα όργανα, ιστούς και κύτταρα. Τότε είναι που χρειαζόμαστε φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών που έχουν την ιδιότητα να εξολοθρεύουν αυτή την περίσσεια ελευθέρων ριζών.
Μία από τις πολλές φυσικές πηγές φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όπως αυτές οι ουσίες προστατεύουν το ελαιόλαδο από την οξείδωση, έτσι μπορούν και προστατεύουν και τα λιπίδια του αίματος του ανθρώπινου οργανισμού από την οξείδωση, μία βλάβη που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία. Πέραν όμως από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες συντελούν στην προστασία από τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Έτσι, αυτές οι ουσίες μπορούν να προστατεύσουν το DNA μας, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια των κυττάρων μας από τις πολύ επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται στον οργανισμό μας.

Εάν μέχρι εδώ δεν σας έπεισα για την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, θα σας πείσω με το παρακάτω:
Οι αγαπημένες αυτές ενώσεις συντελούν στο να μειώσουν την γήρανση των κυττάρων μας που προκαλείται από το οξειδωτικό stress. Έτσι, όχι μόνο θα είμαστε υγιείς απαλλαγμένοι από τις ενοχλητικές ελεύθερες ρίζες αλλά θα είμαστε όμορφοι και ελκυστικοί, με όμορφο λαμπερό δέρμα αλλά και δυνατά λαμπερά μαλλιά!

Όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια, και φυσικά δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Τα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα έχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε πολυφαινόλες, ενώ σημασία βέβαια έχουν και άλλοι παράγοντες όπως ο σωστός βαθμός ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, οι σωστές πρακτικές κατά την συλλογή και την έκθλιψη και την εξαγωγή στο ελαιοτριβείο αλλά και η σωστή αποθήκευση του.

Όταν όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι σωστά δομημένοι και ελεγχόμενοι τότε παράγεται ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο αναδύει τη φρεσκότητα του μέσα από τα δυνατά αρώματά του αλλά και μία ελαφρά πικρή ενόχληση αισθητή, μεταξύ του λαιμού και του ουρανίσκου, η οποία διατηρείται μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η μικρή ενόχληση είναι η ζωντανή απόδειξη της ύπαρξης των αντιοξειδωτικών ουσιών σε αυτό.

Προσοχή! Μην συγχέετε την αίσθηση αυτή με την γεύση ενός ταγγισμένου ελαιολάδου «ταγγό όπως ονομάζεται» το οποίο έχει υποστεί οξείδωση μετά από παρατεταμένη επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και το οποίο δίνει μία έντονη αλλά άσχημη και ενοχλητική πικράδα στον λαιμό η οποία είναι αισθητή για πολύ ώρα στον λαιμό μας μετά την κατάποση του ελαιολάδου!

Για τους παραπάνω λόγους, μην φοβάστε το ελαφρώς «πικάντικο» ελαιόλαδο. Κάνει καλό, δοκιμάστε το, επιλέξτε το και συνηθίστε το. Θα ανακαλύψετε σταδιακά τις θαυματουργές ιδιότητές του και θα γίνει «ο καλύτερος θρεπτικός σύμβουλος και γευστικός συνεργάτης» στην κουζίνα σας και στο τραπέζι σας!
Επιλέγετε πάντα για το τραπέζι σας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και προτιμήστε αυτό που έχει ισορροπημένη γεύση φρουτώδους, πικρού και πικάντικου άγουρου καρπού.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε το άρθρο μου, και σας παροτρύνω άμεσα να δοκιμάσετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κλειώ», ώστε να αντιληφθείτε και μόνοι σας την ιδιαίτερη πικρίζουσα γεύση που θυμίζει ανοιξιάτικη φύση, φρεσκοκομμένο χορτάρι, φρέσκα φρούτα και αναδύει όλο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης!

Φιλικά,
Όλγα-Κλειώ