Φρέσκο, Αγουρέλαιο, Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο σοδειάς 2020, Κουτσουρελιάς – Πατρινής

Το φρέσκο, αγουρέλαιο  Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κλειώ», της νέας μας σοδειάς 2020, της τοπικής και ιδιαίτερης ποικιλίας της Αχαϊας, Κουτσουρελιάς – Πατρινής είναι εδώ, φιλτραρισμένο και εμφιαλωμένο, έτοιμο προς πλήρη απόλαυση!

 Αγουρέλαιο

Το Αγουρέλαιο ανήκει στην κατηγορία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και είναι το πρώτο λάδι της χρονιάς από τις πιο φρέσκες και υγιείς ελιές, άγουρες και πράσινες που συλλέχθηκαν με τα χέρια για να δώσουν τον πιο φρέσκο και αρωματικό χυμό τους. Το ελαιόλαδο αυτό είναι ξεχωριστό, υγιεινό και λαχταριστό, γιατί ο καρπός συλλέγεται νωρίς, περί τα μέσα Οκτωβρίου, ελαιοποιείται άμεσα και προωθείται αμέσως προς κατανάλωση. Η υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία του αποδίδεται στην καλή σχέση των μονο-ακόρεστων, πολύ-ακόρεστων  και κορεσμένων λιπαρών οξέων, της βιταμίνης Ε, των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει, και περίπου άλλων 400 ουσιών οι οποίες διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού.

 Ποικιλία Κουτσουρελιά – Πατρινή

Η ποικιλία Κουτσουρελιά ή Πατρινή ή Ντόπια ή Μάνα όπως την αποκαλούν πολλοί στην περιοχή μας, ανήκει στην κατηγορία της μικρόκαρπης ελιάς και είναι λίγο πιο μεγάλη από την Κορωνέικη. Σαν δένδρο φτάνει σε ύψους 5–7 m, με φύλλα βαθυπράσινα, μήκους 4 cm και πλάτους 1 cm. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό με μέσο βάρος 1,20 gr και η σχέση της σάρκας προς τον πυρήνα του καρπού είναι 5:1.
Θεωρείται ποικιλία απαιτητική σε εδαφική υγρασία και γόνιμο έδαφος γι’ αυτό καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Αχαΐας, Κορινθίας και Αιτωλοακαρνανίας που τα εδάφη είναι πολύ καλής ποιότητας. Παράγει ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, βαθύ πράσινου χρώματος, υψηλού ιξώδους και πλούσιας, μεστής γεύσης.

Αγουρέλαιο, Κουτσουρελιάς – Πατρινής

To Αγουρέλαιο ποικιλίας Κουτσουρελιάς – Πατρινής προέρχεται από ημιορεινούς και ξηρικούς ελαιώνες της Αχαΐας, όπου η ποικιλία της Κουτσουρελιάς ευδοκιμεί φυσικά, καλλιεργείται και συλλέγεται με αμέριστη φροντίδα, και πάντα φροντίζοντας να μην τραυματιστεί ο ελαιόκαρπος.

Τα έντονα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μικροκλίμα και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής που καλλιεργείται. Το υψόμετρο των 400 μέτρων όπου καλλιεργούνται τα λιόδεντρα, και το ότι μεγαλώνουν φυσικά χωρίς πότισμα, μας χαρίζουν ένα εξαίρετο ελαιόλαδο, φρουτώδες και μεσαία πικάντικο, με δυνατή προσωπικότητα και μεστή γεύση. Το πλούσιο άρωμα του αναδεικνύεται με το πρώτο άνοιγμα του μπουκαλιού και μας κερδίζει από την πρώτη του σταγόνα.

Αγουρέλαιο Κουτσουρελιάς – Πατρινής:

Συγκομιδή 20/10/20 – 15/11/2020, ελαιοποίηση κάθε μέρα για την συγκομιδή της ημέρας

Φιλτράρισμα 20/11/2020

Εμφιάλωση   25/11/20 – 10/12/2020.

Το φρέσκο Αγουρέλαιο «Κλειώ» Κουτσουρελιάς – Πατρινής, νέας σοδειάς 2020, εξετάστηκε ως προς τους χημικούς δείκτες ποιότητας από επίσημα χημικά εργαστήρια και από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τόσο οι χημικές αναλύσεις του όσο και γευσιγνωστικές εκθέσεις του το κατατάσσουν στην κατηγορία του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου. Επισυνάπτονται τα σχετικά πιστοποιητικά.

 

Είμαστε πολύ περήφανοι για το ελαιολάδο μας, ποικιλίας Κουτσουρελιάς – Πατρινής!

 

Όλγα-Κλειώ Ζέρδιλα

Χημικός Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

MSc Τεχνολογία Τροφίμων – Διασφάλιση Ποιότητας, Reading UniversityUK