fbpx

Άριστη αποθήκευση του Ελαιολάδου μας σε ανοξείδωτες δεξαμενές και αέριο Άζωτο Ν2

dav

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι και αυτό ένα ευπαθές τρόφιμο και μπορεί να αλλοιωθεί.
Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο βέβαια, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και σταθερότητα λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού μονό-ακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει (ολεϊκό οξύ), του μικρότερου ποσοστού πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων, και λόγω του σημαντικού ποσοστού φυσικών αντιοξειδωτικών που προϋπάρχουν στις κυψελίδες της σάρκας των ελαιοκάρπων.
Παρόλα αυτά, μπορεί και αυτό να αλλοιωθεί και ο μεγαλύτερος εχθρός του ελαιολάδου είναι το οξυγόνο!
To απαραίτητο και ευεργετικό για εμάς οξυγόνο, αποτελεί έναν καταστροφικό παράγοντα για το ελαιόλαδο (οξύμωρο μεν, αληθές δε!).
Μπορεί να οξειδώσει το ελαιόλαδο και σταδιακά να υποβαθμίσει την ποιότητά του, ακόμα και σε επικίνδυνο για την υγεία επίπεδο. Όσο λιγότερο έρχεται σε επαφή το ελαιόλαδο με το οξυγόνο τόσο περισσότερο χρόνο θα διατηρηθεί η αρχική του καλή χημική κατάσταση. Ιδανικά, θα πρέπει να εκμηδενίσουμε την επαφή του με το οξυγόνο από την 1η στιγμή της ελαιοποίησης του μέχρι την κατανάλωσή του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να διατηρείται και να φυλάσσεται μακριά από αυτό.
Για την δημιουργία συνθηκών απουσίας Ο2 χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια το αέριο άζωτο υπό πίεση. Το άζωτο (Ν2) είναι ένα αέριο, άοσμο, άγευστο, και κυρίως αδρανές, που χρησιμοποιείται υπό πίεση για πλήρωση του χώρου που υπάρχει μεταξύ του ελαιολάδου και της δεξαμενής, και χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την οξείδωση του και να βοηθήσει στην διατήρηση της φρεσκότητας και της διατήρησης όλων των οργανοληπτικών του συστατικών.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία του αερίου Ν2 μπορεί να σταθεροποιήσει τον αρχικό χαμηλό αριθμό των υπεροξειδίων του ελαιολάδου και να αποτρέψει την δημιουργία νέων μέχρι και για 2 χρόνια σε σταθερή θερμοκρασία! Επίσης, οι δείκτες Κ232 και Κ270 που σχετίζονται με προϊόντα οξείδωσης, παραμένουν αμετάβλητοι μέχρι και 24 μήνες, όταν το υλικό πλήρωσης που βρίσκεται πάνω από το ελαιόλαδο μέσα στην δεξαμενή, δεν είναι ο αέρας αλλά το αέριο άζωτο (Ν2). Τέλος, η οργανοληπτική εξέταση δειγμάτων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που αποθηκεύτηκαν σε συνθήκες με αέριο άζωτο Ν2, δεν παρουσίασαν αλλοιώσεις και αρνητικά χαρακτηριστικά (score≥6,5) και παρέμειναν στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για 2 χρόνια!

Εμείς, πιστοί στις αξίες μας για άριστη αποθήκευση του ελαιολάδου μας, φυλάσσουμε το ελαιόλαδό μας σε ανοξείδωτες δεξαμενές συνδεδεμένες με σύστημα Αζώτου (Ν2), που διατηρεί το ελαιόλαδό μας ασφαλές όπως την 1η ημέρα της ελαιοποίησής του. Πριν την έλευση της νέας σοδειάς 2020-2021, προετοιμάσαμε τις δεξαμενές μας με καλό πλύσιμο, με ζεστό νερό και υπό πίεση και προβήκαμε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους του συστήματος του αερίου Αζώτου που χρησιμοποιούμε.
Έτσι, είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχτούμε το φρέσκο ελαιόλαδό μας, της νέας σοδειάς 2020 2021 και να το αποθηκεύσουμε με ασφάλεια στις δεξαμενές αυτές.
Συμπορευόμαστε με την τεχνολογία και την γνώση και κοιτάμε μόνο μπροστά!


Φιλικά,
Όλγα-Κλειώ

Βιβλιογραφία:
• Use of Nitrogen to Improve Stability of Virgin Olive Oil During Storage
L. Di Giovacchino*, M.R. Mucciarella, N. Costantini, M.L. Ferrante, and G. Surricchio Istituto Sperimentale per la Elaiotecnica, 65013 Città S. Angelo (PE), Italy
• Studies in Photo-oxidation of Olive Oil,
Kiritsakis, A., and I.R. Dugan, J. Am. Oil Chem. Soc. 62:892–896 (1985)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *